JavaScript seems to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. Click here for instructions on enabling javascript in your browser.

Dinar je valuta tri jugoslovenske države između 1918. i 2003. godine: Kraljevine Jugoslavije (ranije Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca), Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Savezne Republike Jugoslavije.

Nakon Prvog svetskog rata osnovana je Kraljevina Srba, Hrvati i Slovenci, u jednom delu i na ostatke Austrougarske imperije. Nova zvanična valuta države zasnovana je na dinaru Kraljevine Srbije, a prvi metalni novac uveden je 1920. godine. Kraljevina je 1929. zvanično promenila ime u Kraljevinu Jugoslaviju.

Nova Federativna Narodna Republika Jugoslavija formirana je 1946. godine sa dinarom kao svojom valutom. 1963. godine država je preimenovana u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Izvinjavamo se zbog kvaliteta nekih fotografija, veći deo je preuzet sa starog sajta i trebaće nam vremena da se postave slike u boljem kvalitetu. Ukoliko želite da pogledate sliku boljeg kvaliteta za neki novčić - pišite nam.
Informacije
Kategorije: